fbpx

Статии

Три начина за зачувување на психиката


Навредливите зборови не причинуваат помала болка од физичките трауми, тврдат британски научници, цитирани од весникот Дејли мејл. Тие провеле проучување во коешто учесниците требало да посочат кога за време на последните 5 години имале физичка болка и кога се страдали од т.нар. “социјална болка”, предизвикана од навреди, жалење, лага или чувство на изоставеност. Анкетираните требало […]

Лекување со масажа!


За ефикасност на методите наменети за подобрување на здравје и изгледот, како што се правилната исхрана и вежбањето, Ви советуваме да ја вклучите и масажата. За важноста на масажата кога се во прашање „здравото тело и здравиот дух“ зборуваат нејзината историја и културите во кои се применувала и во кои живее, во најразлични облици, сè […]

Протективен ефект на зелениот чај врз очите


Најновите истражувања на научниците од  University of Hong Kong  покажаа дека одредени супстанци кои се содржат во зелениот чај(Camellia sinensis) можат да помогнат во спречување на  појава на глауком. Катехините имаат силно антиоксидативно дејство, при што лесно се  апсорбираат во ретината и другите делови од окото каде го остваруваат своето протективно дејство. Истражувачите во студијата […]