fbpx

Статии

Пет нови правила за здраво срце


Ова откритие од област на кардиологија ќе направи крвта да ви тече низ крвните садови подобро од било кога. Дали срцевите заболувања се ваша судбина? Бидејќи повеќето мажи умираат од срцеви заболувања тоа не е исклучено. Сепак во 21 век тоа не мора да биде така. Науката откри некои сосема посигурни стратегии не само за […]

Нови препораки за хипертензијата


Превенцијата е најдобра помош против зголемениот крвен притисок (хипертензија). Врз основа на тоа светската здравствена организација во соработка со група научници од Меѓународното здружение за зголемен крвен притоисок, препорачува низа правила за успешно контролирање и лекување на зголемениот притисок. Покрај пушењето и зголемените маснотии во крвта зголемениот притисок е причина повеќе за половина смртни случаи […]

Урбана очна алергија


Клиничките студии и искуството ја покажуваат причинско-последичната врска меѓу симптомите слични на алергија и факторите на околината, акко и надворешните загадувачи на воздухот и неговиот слаб квалитет во затворени простории. Зголемувањето на сообраќајот, со постојано растечки број на автомобили и камиони и нивните фосилно издувни гасови и честички во воздухот кои произлегуваат од нив заедно […]

Капки за очи во аптекарска пракса


  Според Европската фармакопеја капки за очи се стерилни водени или маслени раствори или суспензии на една или повеќе лековити супстанции наменети за апликација во око. Капките за очи се приготвуваат така што се користат методи и материјали како би се обезбедила стерилност, а притоа да се избегне контаминација и раст на микроорганизми. Најмногу користени […]

Неопходноста од вакцинација против HPV


Инфекцијата со полово пренослив хумано папилома вирус (ХПВ) е причина за сите цервикални канцери. Молекуларните докази исто обезбедуваат поддршка за улогата на ХПВ особено на ХПВ-16 во патогенезата на подгрупа на карциноми на сквамозни клетки на главата и на вратот. Геномската DNK на онкогеничниот DNK е детектирана во приближно 26% од сите карциноми на сквамозни […]

Улога на каротеноидите од овошјето и зеленчукот во намалувањето на ризикот од рак на дојка


Ракот на дојка е најчестото малигно заболување во женската популација на светско ниво и претставува главна причина за смртност кај жените заболени со канцерогени заболувања. И покрај високата инциденца на ракот на дојка, во развиените земји како резултат на навременото откривање и третман на истиот, дури 89% од заболените жените имаат преживување подолго од пет […]

Ниски нивоа на магнезиум поврзани со срцеви заболувања


Најновите истражувања покажуваат дека ниските нивоа на магнезиум во крвта претставуваат најдобар индикатор за постоење на срцево заболување, за разлика од традиционалното верување дека клучните улоги ги имаат холестеролот и заситените масти. Научниците од Center for Magnesium Education & Researh во САД спровеле детална ревизија на истражувања поврзани со кардиоваскуларни заболувања кои датираат уште од […]

Дали физичка активност е корисна во лекување на депресија кај возрасни со срцеви заболувања?


Умерена физичка активност може да биде корисна во контролирање на депресија кај луѓе со срцевозаболување. Околу деведесет минути неделна умерена физичка активност е поврзана со мало, но сепак сигнификантно намалување на симптомите. Ова се резултатите од најновата студија коија има споредувано физичка активност со стандардна нега (среден скор по 12 месеци 8.86 во споредба со […]

Совети кои ќе ви помогнат да спречите повреда на ’рбетот


Повредите на ’рбетот се во постојан пораст, следејќи го трендот на пораст на вкупниот трауматизам. Застапени се со голем процент во сообраќајната, професионалната, спортската траума, како и во услови на елементарни непогоди. Она што ги одделува овие повреди од другите се тешките, често и трајни последици кои ги оставаат, како директно врз физичкото и психичкото […]

Безбедносни аспекти на производи, додатоци на исхраната наменети за малигни заболувања


Малигни заболувања (рак) е термин кој се користи за болести каде абнормалните клетки се делат неконтролирано и се способни да ги нападнат други ткива. Клетките на ракот можат да се прошират во други делови на телото преку крвотокот и лимфниот систем. Ракот не е само една болест, туку заедничко име за многу заболувања. Има повеќе […]