fbpx

Статии

Коњски опаш (Equisetum arvense L.)-природен диуретик


Растението Equisetum arvense од фамилијата Equisetaceae e официјална дрога,припаѓа на групата на традиционални хербални лекови.Потекнува од средина на палеозоикот пред околу 350 милиони години.Името го добила од латинските зборови ,,еquus” и ,,seta”.Народните имиња се пршлока,разделниче,надавка.Дрогата ја претставува исушена херба од стерилните летни стебла со раширени странични гранки,поставени во прешлени,надолжно набрани и внатре шупливи,покриени со ситни […]

Последици од недостиг на магнезиум


Дефицитот на магнезиумот денес е се почест.Причината за тоа може да се побара во прерафинираната и индустриски преработената храна која е сиромашна со магнезиум.Имајки предвид дека ресорпцијата на магнезиумот се случува во тенкото црево,гастроинтестиналните нарушувања(Кронова болест) ќе доведат до намалување во ресорпцијата на магнезиумот.Недостигот на магнезиумот може да биде предизвиккан и од примарни нарушувања на […]

Диеталните газирани пијалоци го зголемуваат ризикот од дијабетес


Според истражувањето објавено во American Journal of Clinical Nutrition, жените кои консумираат големи количини на диетални газирани пијалоци имаат зголемен ризик од појава на дијабетес тип 2. Диеталните газирани пијалоци се безалкохолни, вештачко засладени и не содржат шеќер. Резултатите од истражувањето ја потврдуваат претходно утврдената поврзаност на консумирањето на големи количини газирани пијалоци кои содржат […]

Профилакса со пеницилин го намалува ризикот за повторувачки целулит


Профилаксата со пеницилин ја намалува инциденцата на рекурентен целулит за речиси 50%.Резултатите од неодамнешна плацебо контролирана студија укажуваат дека примена на пеницилин во доза 250 мг два пати на ден,по рандомизацијата,го одложува почетокот на прва епизода на целулит за 94 дена,но најдобрите резултати се покажале за време на активниот третман кој траел една година.Бенефитот на […]

Дали грозјето активира гени одговорни за антиоксидантна одбрана во срцето


Според новото истражување објавено во Journal of Nutritional Biochemistry, спроведено од страна на научниците при Универзитетот во Мичиген, грозјето ја намалува срцевата слабост поврзана со хронично високиот крвен притисок. Механизмот на дејство е зголемување на активноста на одредени гени одговорни за антиоксидативната одбрана во срцевото ткиво. Грозјето претставува природен извор на антиоксиданси и полифеноли кои […]

Кои се заедничките симптоми и можни компликации на ангина пекторис?


Симптомите на ангина пекторис вклучуваат: Констрикциска болка во пределот на градите. Кај стабилна за време на вежбање а кај нестабилната за време на мирување; Чувствување на притисок во градите; Екстремна вознемиреност; Болка која кружи од градите до грлото, рацете, вратот и грбот; Вртоглавица или гадење, и понекогаш повраќање; Потење; Потешкотии во дишење. Ангината може да […]

Што ја предизвикува ангина пекторис и кои се ризик факторите?


Ангината се јавува како резултат на коронарна артериска болест, која што е главна причина за смрта на западниот свет. Цврсти депозити познати како атероматозни плаки се напластуваат во внатрешноста на артериите во срцето во коронарните артерии и ги стеснуваат. Ова го намалува количеството на кислород доставено до срцевото ткиво. Ризик факторите за коронарна артериска болест […]

Позитивен ефект на мангото во регулација на глукоза во крвта


Истражување спроведено од страна на научниците од Американската Федерација за експериментална биологија покажува дека мангото поседува својства кои помагаат во регулирањето на нивоата на гликоза во крвта кај луѓето кои страдаат од прекумерна телесна тежина. Прекумерната телесна тежина претставува сериозен здравствен проблем кој претставува ризик фактор за појава на бројни заболувања како дијабетес тип 2, […]

Најефтин и најбезбеден лек за намалување на покачен холестерол


Најефтин, најбезбеден и најефикасен третман за намалување на покачен холестерол е витамин кој чини 6 денари зa таблета согласно најновиот извештај на Новинскиот сервис на ортомолекуларна медицина (OMNS), непрофитна истражувачка група во Вичита, Канзас. Витамин Б3 – ниацин (никотинска киселина) веќе 60 години се користи за контрола на холестерол, со околу 42 000 научни трудови […]

Додатоците на исхрана со соја не го зголемуваат квалитетот на живот кај жените во постменопауза


Додатоците на исхрана со соја не го зголемуваат квалитетот на живот кај жените во постменопауза Во рандомизирано контролирано истражување спроведено од научниците од Oregon Health and Science University, САД, утврдено е дека употребата на додатоци кој содржат соја не го подобруваат квалитетот на живот кај постменопаузални жени. Резултатите од истражувањето покажуваат дека не постои никаква […]