fbpx

Статии

Каменчиња во бубрезите (калкулоза)


Бубрежните камења настануваат кога минералите во урината кристализираат и формираат јадро. Ова јадро во почетокот е многу мало, како зрно песок, но со тек на време се таложат соли на него и тоа расте, па може да нарасне и до димензии од неколку сантиметри. Бубрежните камења се честа причина за појава на крв во урината […]

Ризик фактори за атеросклероза


Промените на крвните садови кај многу луѓе се среќаваат уште во раните децении на животот, но сепак типично е симптомите на атеросклерозата да се јават неколку децении подоцна. Последиците од атеросклерозата може да бидат катастрофални и најчесто се јавуваат ненадејно (инфаркт, ангина пекторис, мозочен удар). Главни фактори на ризик за развој на атеросклероза се: пушењето, […]

Здрав животен стил е најдобар за долготрајна превенција на дијабетес


Дека здрав животен стил е најдобриот начин да се превенира дијабетес укажува десетгодишното следење на наодите од рандомизираното клиничко испитување кое ги има споредувано животниот стил, примената на меформинот и плацебо. Оригиналното испитување имало следено 3819 луѓе со покачени вредности на плазма гликоза по гладување, нарушување на глукозната толеранција или дебелина. По 3 години, промената […]

ФДА предлага нови правила за дозирање на парацетамол кај деца


Течните фармацевтски препарати што содржат парацетамол (ацетаминофен) и кои се наменети за помладата популација ќе мора задолжително да имаат инструкции за дозирање за деца помали од две години. Советодавниот комитет за ОТЦ препарати при Американската агенција за храна и лекови (ФДА), едногласно изгласа дека сите перорални препарати кои што содржат ацетаминофен (парацетамол), а се наменети […]

Дебелина – причини и последици


Дебелината е медицинска состојба што се карактеризира со прекумерно акумулирани телесни масти кои што предизвикуваат несакани последици врз здравјето на човекот, а кои водат до покус животен век. Дебелината е една од водечките причини за смртност во современиот свет и секој ден со сé поголемиот број на заболени станува сериозен здравствен проблем. Зголемената телесна тежина […]

Стабилност и рок на траење на препаратите за заштита од сонце


Стабилноста и квалитетот на препаратите е специфичен проблем бидејќи со оглед на намената, тие постојано се изложени на сонце. Молекулите на хемиските филтри поради апсорпција трпат трансформации, а вишокот енергија на зрачење го одаваат на различни начини. Притоа можат да потикнат создавање на кислородни радикали кои ја оштетуваат кожата. Со соодветни комбинации на филтри можно […]

Основни компоненти на препаратите за сонце


Современите препарати за заштита од сонце се формулирани така што ја заштитуваат и негуваат кожата и овозможуваат подолготраен престој на сонце со минимум негативни ефекти. Најважни компоненти се заштитните филтри кои се хемиски супстанции што реагираат на зрачење. Покрај филтрите важна компонента се и антиоксидантите, кои неможат да заштитат, но ги ублажуваат несаканите ефекти од […]

Маитаке габи – стимулатор на имунолошкиот систем


Маитаке габата (на јапонски: маитаке – “габа што танцува”), или на латински Grifola frondosа побуди интерес кај медицинската јавност со издвојување на активните супстанци на бета- глуканот, фракција D и пречистена фракција MD, за која се смета дека има јако биолошки активно дејство на стимулирање на имунолошкиот систем, односно се покажува успешна во борбата против […]

Витамин Б2 – за добар тен и остар вид


Рибофлавин или витамин Б2 игра значајна улога во метаболизмот на јаглените хидрати, мастите и белковините. Го зајакнува имунолошкиот систем, а значаен е за нормален раст и развој на организмот, како и за синтеза на одредени хормони. Рибофлавинот ја поттикнува концентрацијата, ги превенира кожните заболувања (акни, дерматитис, егземи…), го подобрува видот и го ублажува заморот на […]

Хербални рецепти во третман на отежнато уринирање


– Изрендајте 4 главици кромид, ставете во 1 литар бело вино, додадете 100 грама мед и оставете да стои 20 дена, а потоа од таа мешавина земајте 3-4 лажици дневно. – Во еден литар бело вино ставете 50 грама корен од артичока и варете од 3 до 5 минути, а потоа исцедете. Кога ќе се […]