fbpx

Омега 3 масни киселини во третман на артритис и лупус

Омега 3 масни киселини во третман на артритис и лупус


Total Shares 6

Најновите истражувања покажуваат дека омега-3 масните киселини најдени во рибите како и додатни суплементи претставуваат потенцијален третман за симптомите на артритис. Дополнително, омега- 3 масните киселини се користат во лекување на ревматоиден артритис, лупус, псоријаза, депресија и други сериозни состојби.
Омега- 3 масните киселини, содржат ЕPA (еикозапентанска киселина) и DHA (докозахексанска киселина) покажуваат ефикасност во намалување на болката во зглобовите и вкочанетоста кај пациентите со ревматоиден артритис и допринесуваат за намалуваање или елиминирање на хроничната употреба на НСАИЛ (нестероидни антиинфламаторни лекови). Освен врз симптомите на ревматоидниот артритис, прелиминарните студии укажуваат дека омега- 3 масните киселини се корисни и кај луѓето со остеоартритис. Во студијата во која била споредувана ефикасноста на помеѓу глукозамин сулфат (1.500mg) наспроти терапија со глукозамин и омега -3 масни киселини (1.500mg со 200mg ), кај пациентите кои користеле комбинирана терапија забележано било значително намалување на болката во колковите и колената како и намалување на вкочанетоста во текот на утрата во споредба со контролната група на пациенти кои користеле само глукозамин. Според публикуваните резултати, омега- 3 масните киселини се ефикасни во период на континуирана употреба од три месеци. Рибиното масло има ефекти врз имуниот систем и мастите во крвта кај луѓето со ревматоиден артритис
.

Total Shares 6

Leave a Comment

Сподели мислење


Cartinorm+D3

Cartinorm+D3

БЕШЕ 1,390MKD 1,290MKD

Babytol D3+K1

Babytol D3+K1

БЕШЕ 310MKD 280MKD

Келтикан Форте

Келтикан Форте

БЕШЕ 590MKD 540MKD

Beta Carotene 9000 IU (100 гелкапсули)

Beta Carotene 9000 IU (100 гелкапсули)

БЕШЕ 699MKD

Stress Management B-Complex (100 таблети)

Stress Management B-Complex (100 таблети)

БЕШЕ 950MKD 700MKD

Pulmint инхалатор

Pulmint инхалатор

БЕШЕ 77MKD 65MKD

PROBalans

PROBalans

БЕШЕ 425MKD 380MKD

Крема со црвен лозов лист и див костен РЕГИНА

Крема со црвен лозов лист и див костен РЕГИНА

БЕШЕ 155MKD 130MKD