fbpx

Статии

ДЕМЕТРА И HIPP ПРОМОЦИЈА


a Rafflecopter giveaway loading…

Како да ја запрете треската...?


Од медицинска гледна точка треската е контролирана хипертермија или покачена телесна температура, која е предизвикана од надворешни и внатрешни пирогени супстанции на воспаление, како и супстанци одговорни за елиминирање на треската. Со други зборови телото во период на воспаление создава материи кои генерираат повисока температура и на тој начин ја зголемува ефикасноста на борбата против […]

Недостатокот на витамин Д може да го зголеми ризикот од рак на мочен меур


Витаминот Д (калциферол) е од суштинско значење за организмот на човекот и освен во одржувањето на густината на коските, игра важна улога и во многу други невролошки и клеточни функции за кои е потребен калциум, како и за нормален раст и развој. Еден од изворите на витамин Д претставува исхраната која вклучува риба и рибино […]

Протеинските суплементи го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и мозочен удар


Научниците од Универзитетот Рединг откриле дека преку употреба на протеинските суплементи кои вообичаено се користат од бодибилдерите, може да се намалат ризик факторите за развој на срцеви заболувања и мозочен удар. Овие наоди може да бидат особено значајни за една милијарда луѓе во светот кои живеат со хипертензија, која може да биде причина за развој […]

Креми за заштита од сончевите зраци покажуваат лимитирана ефективност кон заштита од UVA зраците.


Сите производи за заштита од штетното зрачење се карактеризираат со одредена вредност за SPF (Sun Protection Factor). Оваа вредност всушност ја означува способноста на продуктот за блокирање на UVB зраците, кои се одговорни за предизвикување на стареење на кожата, како и црвенило и изгореници на кожата. Но SPF не дава никакви информации за можноста на […]

На повидок првата вакцина против кламидија


Кламидија е една од најчестите сексуално преносливи инфекции во САД, со околу 2.86 милиони инфекции кои се јавуваат секоја година. Најчесто се пренесува преку вагинален, анален или орален секс со инфицирано лице. Постојат четири видови на оваа бактерија кои може да предизвикаат инфекција, од кои најчеста е Chlamydia trachomatis. Сепак, инфекцијата најчесто не е пропратена […]

Деметра здравствен прашалник


Тестирај го здравјето со Деметра прашалник Во неколку минути пополнете го online прашалникот и дознајте кои суплементи се идеални за вас Вашите одговори ке бидат анализирани и ке биде креирана идеална комбинација од суплементи за вас или ке ви предложиме дополнителни тестови Laadi oma käyttäjäpalautekysely

Парацетамолот е неефикасен во третман на болка при остеоартритис


Во светот, 9.6% од мажите и 18% од жените на возраст од 60 години имаат остеоартритис. Тој претставува најчеста причина за појава на болка кај постарите луѓе и може да ја намали физичката активност со што се зголемува ризикот од дебелина, кардиоваскуларни болести, дијабетес и го нарушува здравјето на пациентите. Парацетамолот и нестероидните антиинфламаторни лекови […]

Долготрајна употреба на аспирин го намалува ризикот од колоректален карцином


Аспиринот претставува лек кој веќе се користи од страна на огромен број на пациенти за намалување на ризикот од кардиоваскуларни пореметувања и мозочен удар. Тој има антитромботичен ефект, штити од дијабетес, деменција и компликации во бременоста (пре-екламсија). Но, најновите истражувања кои вклучуваат повеќе од 135.000 пациенти покажуваат дека постои можност лекот да има голема улога […]

Омега 3 масни киселини во третман на артритис и лупус


Најновите истражувања покажуваат дека омега-3 масните киселини најдени во рибите како и додатни суплементи претставуваат потенцијален третман за симптомите на артритис. Дополнително, омега- 3 масните киселини се користат во лекување на ревматоиден артритис, лупус, псоријаза, депресија и други сериозни состојби. Омега- 3 масните киселини, содржат ЕPA (еикозапентанска киселина) и DHA (докозахексанска киселина) покажуваат ефикасност во […]