Ѓумбир

Ѓумбир


Total Shares 3

Ѓумбирот е тропско зачинско растение кое достигнува висина од 100-150 cm.Листовите му се долги и копиевидни поради што наликува на трска. Растението расте и достигнува висина и до 1 метар, а корените му се дебели како прст, долги 20 cm и се многу ароматични. Цветовите му се бели, жолти или розови во зависност од видот. Аромата на корените е многу пријатна со мирис на лимон, а вкусот е слаткасто пикантен и многу свеж. Содржи 1-2 % етерични масла кои се состојат од около 60 % зингиберен изингерол,потоа камфен, феландреан, цинеол, борнеол, цитрал и сесквитерпен.

Ѓумбирот е многу вкусен па се користи како додаток во храната, тортите, пивото, ликерот…

ЛЕКОВИТО СВОЈСТВО НА ЃУМБИРОТ

Се користи против воспаление, се става како облога на отечено место, против грчеви, намалува болка кај мускулните и коскените проблеми, се користи како превентива против настинка и смирување на кашлица, зајакнување на имунитетот, ја подобрува крвната циркулација, го спречува создавањето на тромб и е ефикасен лек против мигрена и грип. Ѓумбирот исто така ја подобрува меморијата, делува како благ афродизијак, ја намалува мачнината при бременоста без негативни ефекти. Антисептик е и ги уништува микроорганизмите, се користи против исцрпеност и замор затоа што се крева енергијата во телото. Ѓумбирот содржи супстанции кои го забрзуваат метаболизмот, помага разградување на месото и млекото во организмот. Тој е моќен антиоксидант кој ја стимулира функцијата на црниот дроб и е одличен за детоксикација на телото.

Чајот од ѓумбир е мнгоу добар за желудични проблеми, Ѓумбирот е ефикасно средство за намалување на холестеролот во крвта ја намалува болката и се користи при ревматски проблеми и го зголемува бројот и подвижноста на сперматозоидите.

Ѓумбирот нема штетно влијание.

Total Shares 3

Leave a Comment

Сподели мислење


Cartinorm+D3

Cartinorm+D3

БЕШЕ 1,390MKD 1,290MKD

Babytol D3+K1

Babytol D3+K1

БЕШЕ 310MKD 280MKD

Келтикан Форте

Келтикан Форте

БЕШЕ 590MKD 540MKD

Beta Carotene 9000 IU (100 гелкапсули)

Beta Carotene 9000 IU (100 гелкапсули)

БЕШЕ 699MKD

Stress Management B-Complex (100 таблети)

Stress Management B-Complex (100 таблети)

БЕШЕ 950MKD 700MKD

Pulmint инхалатор

Pulmint инхалатор

БЕШЕ 77MKD 65MKD

PROBalans

PROBalans

БЕШЕ 425MKD 380MKD

Крема со црвен лозов лист и див костен РЕГИНА

Крема со црвен лозов лист и див костен РЕГИНА

БЕШЕ 155MKD 130MKD